jahitan manik johor, sulaman manik, beading, kelas & bengkel manik

By: Amira Ameruddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Dec-2009 13:35 Email | Share | Bookmark
COLOR CHART



Salam rakan2, kali ni entry saya nak kongsi color chart..memang ble dapat dr memane pun chart ni..orang gune utk interior design, design baju etc2...
Tapi for the sake of sharing... i like to share a part of it supaya kita boleh aplikasikan dalam dunia sulaman manik kite k..


kay, camaner nak gune chart ni?

utk baju plain : kalo gune pilih dulu kaler yang paling hampir dgn kaler kain, then utk highlight of the design, kite pilih kaler yang bertentangan dengannye.atau sekitar warna yang bertentang tu..itu utk highlight (cthnye bunge atau part yang nak nampak terserlah sikitlah).. selepas itu, utk the rest of the design/filler/penghias bunge tu kite gune nada2 yang sbelah2 dekat dengan warna kain dan warna yang kita pilih utk highlight td...

(cthnye exora bintik sy: base color hijau :
colour highlight yang sesuai ; red-violet, indigo,pink,lilac,
colour design n filler yang sesuai ; blue-green,blue, yellow, indigo,pink,lilac,)


utk baju berbunga/bercorak : saya biase ikut jer warna bunga2n base kain.. tp boleh jugak nak pilih warna opposite.. tp make sure tak crowded sgt.. lgpun lebih kreatif lebih bagus. sy ni gtau yang basic jer.. yang lain terpulang kreativiti..

hanya sekadar pandangan saya.. basic ajer...lets share it...ape pandangan u all..n ble tambah lagi pandangan u all..kite ble kongsi2..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net