jahitan manik johor, sulaman manik, beading, kelas & bengkel manik

By: Amira Ameruddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Saturday, 22-Aug-2009 22:40 Email | Share | | Bookmark
Crumble Mumble

 

huhu... ni design asal dr pepari design -

http://peparidsign.fotopages.com

k, takley tandingla pepari nyer... hihi,die punyer marvellous...
but anyhow, anyway.. finish jer design ni, sy berpuas hati jgk sbb nampak cantik in real life la..
hm, tp mngkin manik disusun rapat sgt ek??? pasni nak try rengangkan sikitla. or what d'you guys think?

for now, enjoy...













p/s to kak eda : bj ni dah siap, SF tu ontheway seiring ngn beberape bj jgk, sbb sy ni wat SF lambat sikit.. insyaAllah siap nt utk pakai ry. Doakan kesihatan kiter n smgt yer.. hehe..

Quote:

laila : kak laila, wat maser ni sy taklah jual lagi sketches tu... kalo nak ambil yang ada di FP sy ni diersilakan, sy halalkan...

eeda: TQ atas comment akak, actually ni sy jahit sebiji2, 2biji2, 3 biji2.. hehe, tataulah pepari wat camane... die nyer kemas..sura cantik bj akak nt.

laila : chaiyok k. laila.. a lot of practice makes perfect..

zai : thanks for the tip k.zai..love your work..



Tuesday, 18-Aug-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Shimmering Flora (2)

well, another SF, but kl tgk pun agak samer dgn previous... sbb kalernyer dekat2 samer.. actually based bj warnanye agak samer gitu.. this one mungkin len sikit sbb sy add juntaian, tp nt sy ambil gmbr on patung br upload that.. for now, enjoy ...

Before :


After:









ps: to kak ayu, bj kak ayu ni da siap, tp bj mak kak ayu lum siap lehernyer... nt yer, nak kene cr mase sgt nak wat mata lalat n sembat...

Quote:

eeda : Tq kak eeda, design akak pun cantik.. design Kis yg akak wat tu cantik jgk..kite tgh wat yg ala2 gitu..cm susah jgk..
eja : TQ eja, come2 , lai.. jemput2la singgah selalu..
Ayu : TQ kak ayu.. yup, semoga semua selesai utk u all pakai di hari raya...


Tuesday, 18-Aug-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Slow work n Work In Progress..

making my work slower.... jari jemariku sakit dek kerana kecuaian2 dlm menjalani hidupanku...

Semasa memarut carrot 2 week ago...
terparut kuku+isi sekali... sakit ...


ni lak kemalangan ketika menjahit.. kaki tak seiring tangan, tangan baru nak betulkan kain, kaki dah press dah... owch , nasib bek tak kene jarum betul2..kene sipi jer...


yang ni... waktu jahit manik, dalm kekusyukan nak matikan benang, tecucuk plak dalam kuku ..


hehe... despite all those, i still have to go on... moga2 saya lebih berhati2 dan tak mencederakan lagi jari-jemariku..



Nway, these are work in progress...

Ader juga yang dah siap, tp lum take full pic, sabar yer..












Tuesday, 18-Aug-2009 08:29 Email | Share | | Bookmark
Fancy Charm

Well since i am not so sure of my kesibukan after raya pulak, i'll uploadlah yang maner dah siap bile ader mase.. masalahnye yang lambat and ambl mase ialah menunggu upload gambar... ble bg cdgn kat mane u all slalu upload?

hm, nway, here is another design almost like pepari (org kater..hehe..tp layakkah design ni same ngn pepari design..huhu), an adaptation to the previous design - paisley peach..

gabungan warna biru n pink matching bersama baju n previous manik ( baju ali baba ni sebenarnyer dah jahit manik di bahagian sikunyer oleh tukang jahit bj, tp minta ditambah lagi dibahagian cuffnyer..maka sy tambahla..jd berat bajunye )

Baju ni ptg cue sikit, tp ptg cue baju tuannyer sendiri juga because tuan empunya bj dah anta 2,3 pasang sebelumnyer utk dijahit manik.. tp yg ni die nak cepat, jd kite dahulukan b4 bj die yg lain..


while working on it..














Friday, 17-Jul-2009 08:03 Email | Share | | Bookmark
Menjaga Baju Bermanik / Pemilihan Manik

]Salam, entry kali ni, nak bincang hal penjaggan dan kualiti manik, puas sy teliti, study, bertanya, n dipertanyakan soal ni.nilah outcomenye.

so, nak same2 share ngn pengunjung FP ni, baik customer or beaders lain...

Penjagaan Baju Bermanik

Okay, biasenye mender yang cantik ni, nak jaga pun leceh sikitla... cthnye kalo kain pun same kan, kain yang mahal (sutera, chiffon, dry clean...) penjagaannya pun leceh kan..kos jahit pun mahal..
So, begitulah jua dengan baju bermanik ni... dah tempah mahal2/ jahit susah2, kene jaga pun susah2 jugelah.. hehe..

Baju yang dah disulam manik haruslah :

1) basuh tangan - (pastikan baju boleh basuh air la) celup2, cuci kwsn yg kotor shj, then lightly perah n jemur.. (perah kawasan tak bermanik ye). jgn jemur tempat panas sgt... terbalikkan baju utk jemur.

2) kalau dry clean material, make sure sebelum gi tempah jahit manik, u inform pada beader, supaya dia boleh provide manik yang sesuai atau cara penjagaannya..

3) dry clean material kalau hantar ke dobi, inform pada tukang dobi, ade tempat yang terror dan pandai jaga manik u all.. tp ia juga boleh dicuci sendiri guna steam iron, steam kan tempat kotor, cuci pakai pencuci yang sesuai. (jgn direct steam pada manik yer...)

4) Cara gosok... ha ni lagi satu hal, nak gosok baju, kwasan yang bermanik tu, harus digosok dr belakang.. kalau ader steam iron better, tp jgn direct to belakang beads tu juga la.. lapik sikit dengan kain/kertas.

Pemilihan Manik

Okay, some of the new beaders n customer suke soal ni... inilah serba sikit sy ley jwb..

1) MANIK JEPUN : kebanyakan orang juga sudah tahu, yang dikatakan berkualiti itu, manik jepun. n tidak dinafikan juga jangka hayat n kilauannye mmg berbeze dengan imitation.. cth manik jepun yang popular : miyuki & MGB matsuno, TOHO.

2) MANIK CZECH : ni jarang sikit org gune, pertama kerana limitation of availability di malaysia, kedua sbb bentuknya agak random berbanding dengan manik jepun yang lebih precise, dan ketiganya kerana warna yang limited berbanding manik jepun. TAPI, manik czech ni sure tahan dry cleaning....

3) okay, walaupun kedua2 ni sangat berkualiti, tpi ketahan nye tak sama bagi warna2 yang digunakan... cnthnye, silverlined (SL), lebih rendah durabilitynye and yang plated juga kurang tahan berbanding yang transparent, frosted n opaque...

4) tetapi, wpun SL, plated, inside colour luster (ICL ) kurang tahan berbanding transparent, frosted, opaque, ianya lebih menarik dan lebih berkilau... dan juga dapat tahan sekiranya penjagaan nya betul dan ianya manik jepun/czechla.. dan walaupun ia berubah@deteriorate colournye, ia tetap kekal berkilat-a bit colourless but still boleh pakai berbanding manik tiruan (taiwan) yang fade n tidak berkilau after some times.

5)bagi manik selain seed beads,

plastic beads, taiwan rice beads, : acceptable, biasanya manik sebegini mudah juga terkopek warnanya, tp dengan penjaggan yang baik, boleh tahan bertahun2.. try n avoid heat.

pearls, kristals, acrylic stones, : bergantung harga/kualiti/ada yang elok, ada yang tidak, tp masih acceptable n boleh tahan dengan penjagaan yang baik.
kualiti yang ok n price yang ok include - acrylic stones yang tebal silver backingnye, pearls: glass pearls.


okay, ni image sy ambil dr miyuki's website for sharing...


http://www.miyuki-beads.co.jp/english/seed/02.html


Mark Meaning
A Colors which might change and / or fade due to bright sun or deterioration with time.
B Colors rubbing off from friction or contact with skin acid.
C Colors which will alter or fade from dry-cleaning.
0 There is no problem in usual use.
- There might be a problem in durability by individual use..
X There is not strong durability , so attention is required for use.

so, yang dilabel 0, tu yang pling tahan.
lastly, sy nak minta maaf seandainya ada lg yang tak cukup..mohon, yng lebih berpengalaman tambah2 sikit..

Juga diingatkan disini pada customer, its always your right to ask your beader first ttg kualiti beads dan penjagaannya... n i'm sure most of beaders nak provide yang terbaik utk customer mereka... tp mereka juga mungkin juga tertipu dek orang kedai yang jual manik tiruan.... (harga mahal juga loh) , jadi bg beaders, try n find beader supplier yg boleh dipercaya yer..n customer, tlg fhm juga anda juga mainkan peranan menjaga hasil sulaman tersebut bg memanjangkan hayatnyer....

okayla, pjg juga celoteh sy hari ini..
i'll link this under the topic penjagaan n pemilihan manik ..till then, adios...


Quote:


Nisa : Salam perkenalan juga. Tq very much for the pujian ..visit me lg ya.. hehe..
Noramanik : TQ akak, yg mane kite tau jer ni... harap dpt bg panduan n info++ pd semua..
Rozek: OK, thank you visit pg kiter... ley, bile2 nak anta helo2 jerla..
Aiza : Kak aiza...mane ble kite lawan otai2..akak nyer design kiter suke sgt.. ni wat nspiration skit dalam design kiter.. nak wat cam akaknyer orange koko bar, tp cam tak sempat je nak selit bj kite tuk wat design tu..huhu ...TQVM..
pepari : TQVM cik pepari.. sharing is caring.. okay, nt kite dah update after ry, singgah lagi yer...



[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net