jahitan manik johor, sulaman manik, beading, kelas & bengkel manik

By: Amira Ameruddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 11-Dec-2009 13:35 Email | Share | | Bookmark
COLOR CHART



Salam rakan2, kali ni entry saya nak kongsi color chart..memang ble dapat dr memane pun chart ni..orang gune utk interior design, design baju etc2...
Tapi for the sake of sharing... i like to share a part of it supaya kita boleh aplikasikan dalam dunia sulaman manik kite k..


kay, camaner nak gune chart ni?

utk baju plain : kalo gune pilih dulu kaler yang paling hampir dgn kaler kain, then utk highlight of the design, kite pilih kaler yang bertentangan dengannye.atau sekitar warna yang bertentang tu..itu utk highlight (cthnye bunge atau part yang nak nampak terserlah sikitlah).. selepas itu, utk the rest of the design/filler/penghias bunge tu kite gune nada2 yang sbelah2 dekat dengan warna kain dan warna yang kita pilih utk highlight td...

(cthnye exora bintik sy: base color hijau :
colour highlight yang sesuai ; red-violet, indigo,pink,lilac,
colour design n filler yang sesuai ; blue-green,blue, yellow, indigo,pink,lilac,)


utk baju berbunga/bercorak : saya biase ikut jer warna bunga2n base kain.. tp boleh jugak nak pilih warna opposite.. tp make sure tak crowded sgt.. lgpun lebih kreatif lebih bagus. sy ni gtau yang basic jer.. yang lain terpulang kreativiti..

hanya sekadar pandangan saya.. basic ajer...lets share it...ape pandangan u all..n ble tambah lagi pandangan u all..kite ble kongsi2..



Tuesday, 8-Dec-2009 15:49 Email | Share | | Bookmark
Lace atas Songket

Akhirnye siap jua baju ini.. sikit2 lame2 siap..hehe.. nampak simple.. tapi oleh kerana kawasan yang luas nak cover.. lame juga ya... efeknyer sikit.. tak puas jer jahit.. nak tambah, tmbah, tmbh lagi jer.. huhu..kang tak kawin kawan sorg ni.. haha..

asal baju ni kosong...
gini :




pastu saya buh lace dan jahit manik atasnyer.. kaler manik pun sy tak pilih yg contra sbb lace dah kaler putih : same dgn baju bhgian dalam. supaya nampak minima dan elegan.. sy hanya guna labuci dan manik gold + white..


bhgian belakang sy buat menjalar sedikit ke atas.. susah juga working ngn lace tampal.. kene susun kepingan2 yg dipotong, jhit dulu..then br jahit manik.





Quote:

elly : Thank u... ader gambarnyer, tp gmbr yg tak cantik.. depan lg simple dr blkang..sbb sy nak biar songket tu masih ade srinyer sendiri..nt sy upload k..yup..kne jhit dulu tepi2 lace supaya lebih kuat n tak bergulung.. tp leceh juger..hehe
mira: Tq.. sy pun puas juga buat ni..tp kalo ader ms lg, nak jgk tmbh lg..hehe
dana : baju ni bkn sy jahit.. sy jhit bj jgk.. to skang dah slow.. tak amik tempahan baju da..tmphn manik jer.. tak smpt nak ngadap mesin,,,insyaAllah sy upload nanti gmbr depannyer..
balkis : TQ balkis..
nenek kebayan : TQ nenek... tapi ni bukan baju kiter.. baju org.. nt dah tibe masenyer, sy upload bj sy lak..tee hee..
elly: Thanks for the supportive comment... price: hehe... actually baju ni a bit pricey kat lace nyer.. lace nyer mmg mahal..then manik tak byk sgt bout 90g gold rocailes, 30g gold silinder, 40g white silinder n 30g labuci kot (labuci ringan, tp byknyer nak tikam)



Tuesday, 8-Dec-2009 15:40 Email | Share | | Bookmark
Taburan Manjer..

design yang ku sempat tikam buat mase ni.. tak sempat den nak wat yang heavy2 dah.. tgu 2010 nak masuk gear laju sikit.. hehe.. hopefullyla..

baju kiriman dr adiknye utk kakaknyer..
katenye nak yg simple jer.. n mmg sy mngkn tak smptlah kalo mintak wat heavy pun..

tabur + baby lily


tabur + lazy daisy


Wednesday, 25-Nov-2009 01:39 Email | Share | | Bookmark
Pertandingan sulaman Manik Labuci 2010 FTIMDC

Salam,

Entry kali ni, nak sebar2kan berita Pertandingan ini, sya pasti ramai yang dah tahu...tp buat semua, info ini dikongsi yer..

Pertandingan sulaman manik Labuci FTIMDC 2010 akan diadakan pada 3 April 2010,
Konsep kali ni adalah kebaya nyonya.. Walaupun tahun lepas sy pun tak join pertandingan ni, mungkin ada luck nak join jugak tahun ni.. jom beaders dari johor, kita nek KL lak.. tak masuk bertanding pun, kite meriahkan dinner jom....

Jom join BFC jgk!!

I am one...



for more info n registration please visit:
http://ftimdc.com/events/pertandingan-piala-sulaman-manik-kristal-ftimdc-2010/

Wsalam.


Saturday, 21-Nov-2009 13:02 Email | Share | | Bookmark
Al-Kisah Bengkel Sulaman Manik 21 NOV 2009

Group Pling Havoc Ni..meriah!semeriah warna2 manik..hehe
Meja ni syap jer.. paling cepat n pantas..
Meja ni, agak senyap juga, tp tak kurang hebatnyer menikam manik

Salam,
Pada awalnye, sy ingin berterima kasih sangat kepada semua yang hadir ke bengkel tersebut.. dan sy mohon maaf sgt, pd mulenye mmg 10 org sahaja, tp sy mmg tak smp hati nak menolak beberapa lg yang nak join, atas sebab itu sy telah buka smp 15 org...
Alhamdulillah segala berjalan lancar, dan sy bersyukur, semua yang hadir dapat belajar lebih dr 20 jenis sulaman.. jadi target nyer sampai jua.. cumenyer belum lagi sempat completekan design tu..saya harap semua dapat siapkan juga yer nanti..
Semua ni juga atas kerjasama Kak Wana, yang sudi menjadi guru tambahan dalam bengkel tersebut, sekiranya sy seorang, tak mampula...jd THANK YOU so much K.Wana...

Gambar first ni, adalh mereka2 yg hadir..


Sebelum bengkel lagi dah buke cerite ni..mane idaknye... dtg K.Bie dgn toolboxnyer yang besar tu, kalah saya..belum mule lagi bengkel ni dah hebat, takut sy.hehe..ape2 pun, memang meriahla K.Bie.luv ur boxes...


Gambar ketika bengkel..
Me and K.Wana in work...





Hasilnyer.. sowiela, tak sempat nak ambil gambar sumer.. tak sempat..u all dah blk...jd, ni yg terakhir blkla ni...


Tp, Ape2pun..u all punyer ni masih byk lgi kosong..sbb ble ulang2 lagi teknik2 yang dibelajar, supaya dpt improve k... Jd, gambar kat bwh ni wat rujukan utk siapkan leher u all eh...Selamat Beading!!


Sepanjang bengkel, kami dihidangkan dengan kek lapis lazat yang ditaja oleh k.fizah kite...
yum..yum..TQ k.Fizah...

for more info, check her website : http://www.fizsha848-sajianku.blogspot.com http://www.fiza848.blogspot.com/

Makanan sarapan dan tegahari disediakn oleh mama sy..Thank you mama... thanks also to all my family yg byk tlg...

O yer, Mira lupa juga nak mintak para peserta utk komen tentang bengkel tersebut.kalau boleh,berilah komen,supaya sy dapat improve next time k..akhir kate, sy mohon maaf atas segala salah dan silap, segala yang baik dtg dr Allah S.W.T dan yg buruk dtg dr sy. Jgn serik ye, nanti aper2 boleh contact saya...


Quote:


zeta : TQ k.eta, nt kite sesama bling2 then kite kumpul2 lg yer.
noramanik : TQ visit page sy kak nora, tula, ramai rupenyer yang minat beading di johor ni.. jd kite ramai2kan lg..nt bleh wat gathering besar2an.. thank u akak, semoga kite same2 dimurahkan rezki..
fizsha: TQ k.fizah.. yer sgt seronokkan kecoh2 ngn manik2.. hehe.. insyaAllah nt kite gather lagi dgn bling2.. BTW, thnk u so much for the cakes..delicious...nt len kali ley order lak..
elly: yg kain oren tu ader lebih dr 20 jenis sulaman actually.. tp tu pun, byk lg sulam manik yg boleh dipelajari.. ikut kreativiti masing2..
bie: Thanks K.Bie... tak sabo nak tgk hasil kejer kak Bie nt..mesti super glamorous gitu..
yatt: Aah k. yatt haritu tak cukup mase nak borak2.. nanti kite wat gathering ley borak2kan.. hehe.. insyaAllah, ader rezki kite pasti bertemu lagi..
k.tina : aah kek warna warni cantik sgt.. n sdap sgt2...
mira adli : Thank you akak.. wat lubang supaya lebih feel hehe...


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net